Concurs Fotografia

Concurs Nacional de Fotografia de Balsareny

El Concurs Nacional de Fotografia Festa dels Traginers ja suma més de 50 anys. Durant tots aquests anys, gràcies a tots vosaltres que hi heu participat l’arxiu de les imatges és el record dels grans Traginers, i la memòria d’unes quantes generacions que han evolucionat amb la nostra festa.
Als primers anys: una festa molt local i casolana però que ja en destaquem grans retrats de traginers com el d’en Joan Sarri portant la núvia. Imatges que han esdevingut claus per la promoció de la festa en els mitjans de l’època. El concurs va començar a caminar amb la idea de fer alguna altra activitat més per complementar els actes de la benedicció dels animals de peu rodó que ja des de feia alguns anys es celebrava. En Benvingut Xandri Cardona, membre de la comissió de la Festa va impulsar i crear el concurs.

 Als primers anys es feia el veredicte a Barcelona, a locals de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya junt amb els seus jurats. El primer guanyador de la Col·lecció d’Honor va ser en Sr. Pedro Marrugat Querol. 

A partir d’aqui ha anat evolucionant tot: la festa, cada vegada més lluïda, cada vegada més popular, amb més participació dels veins del poble, cada vegada més ben vestits i amb els animals millor guarnits per aconseguir una cercavila alegra festiva i lluminosa que ens fa contemplar bocabadats, la vida qüotidiana i no gens fàcil dels nostres avis. 

El relleu a aquests infatigables avis segueix ben viu; tant sols cal veure que els nets i besnets dels traginers, que tenim retratats als primers anys del concurs, son els que ara surten cada any a la cercavila, per mantenir el record i en homenatge als nostres avantpassats.

Al concurs s’hi ha anat afegint amb els anys nous apartats: El premi de color, El retrat de Traginer i El premi de creació digital; això fa que cada any sumem vint-i-tres obres premiades a l’arxiu , fins arribar a prop d’unes 900 obres actuals.

Des de la Comissió agraïm, primer a tots els participants a la festa per tenir la paciència de deixar-vos retratar, a tots els fotografs que any rera any ens acompanyeu inmortalitzant, i participant amb les vostres obres al concurs, i també per a la projecció que ens feu de la nostra festa en altres concursos al presentar retrats de la festa de Balsareny. Tampoc podem deixar d’agraïr a totes les persones: JURATS, ARTESANS QUE ENS HEU FET ELS TROFEUS, I A TOTS ELS COL·LABORADORS que durant tots aquests anys ens heu ajudat a fer les exposicions i els veredictes de cada concurs. I com no, molt sentidament a tú BENVINGUT XANDRI CARDONA, que sempre ens acompanyes i ens encoratges a seguir endavant.

 
Descarrega AQUÍ les Bases del concurs vigent
 
Consulta per dècades les fotos premiades dels diferents anys de concurs….
1971- 1969

1971

1980- 1979
1990- 1990
2000- 1999
2010- 2000
2020- 2015