Actes

De la festa dels Traginers

En aquest enllaç trobareu les inscripcions i autoritzacions per als diferents actes.

El Traginer a l’escola

Dijous a la tarda, els alumnes de l’Escola Guillem i de la Llar d’Infants Sant Marc, acompanyats dels Geganters i Grallers de Balsareny, comencen a viure la nostra festa. Es fa la presentació del Banderer/a Jove i els Cordonistes. I es fan activitats per l’escola, habitualment obra de teatre o activitat per als infants.

Balls de nit

Els balls de divendres (per als més joves) i dissabte a la nit, animen la nostra festa.

Cavalcada Jove

Tenint en compte que la Cavalcada és la part essencial de la Festa, l’any 2015 es va decidir incorporar la Cavalcada Jove dins els actes del dissabte, on els protagonistes són els més joves. Aquesta cavalcada es basa en la Cavalcada del diumenge i també s’inicia amb una gran repicada de campanes; precedida pel Banderer i els dos cordonistes infantils, desfila amb diverses albardes i bastos i tota mena de càrregues.
 

El Banderer Jove

El Banderer/a i els/les Cordonistes són nomenats cada any a l’Escola entre els alumnes de 6è curs.

Danses

Després del pas de la Cavalcada Jove per la plaça Ricard Viñas hi ha una actuació dels Dansaires dels Pastorets de Balsareny amb una mostra de danses tradicionals catalanes

Joc de les anelles i passejades amb ruquets

Cap al 1920 es va començar a celebrar el joc de les anelles, que actualment encara celebrem, i on els genets demostren les seves habilitats.

I pel que no vulgui córrer cap perill pot passejar amb ruquet i carro.

 

Els Traginers petits

En acabar el Joc de les anelles comencen els Traginers petits. Encapçalaran la comitiva dels Traginers petits, el seu Banderer i els Cordonistes, seguit del grup de traginers infantils menant els seus ruquets, juntament amb la comitiva formada per autoritats i membres de la Comissió dels Traginers, el Traginer d’honor, … procediran a les inauguracions de la Taverna, Exposició de fotografia, Rebost i Botiga de ceràmica.

Concert de música

Els alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música de Balsareny, des de ja fa uns anys, ens acompanyen al final de les inauguracions amb un concert instrumental.

 

El Correfoc

Divendres el correfoc infantil, amb la participació de tota la quitxalla de Balsareny, i cada vegada més concorregut.

Dissabte correfoc i espectacle piromusical. 

Ruta del Traginer

A partir de 1992, de taverna en taverna, al ritme de les xarangues que ens acompanyen, aquest itinerari lúdic permet de fer tastets i beure, sempre amb mesura, enmig de la gatzara general, el vespre de dissabte.

Torrada del Traginer

Des de l’any 1973, a l’entorn de grans fogueres, els visitants més matiners són obsequiats amb pa llescat, que poden torrar i sucar amb oli i amb all, i esmorzar, si els abelleix, amb botifarres elaborades artesanalment dins l’àmbit mateix de la Torrada.

Elaboració artesana del porc

Des de l’any 1970 s’efectua aquesta exhibició comentada de com, un cop mort el garrí amb tots els requisits sanitaris, és soquerrat, afaitat, escapçat, obert en canal, esbudellat i trossejat, i així s’endega el procés artesanal de l’elaboració i aprofitament de la carn i altres parts del seu cos.

Ferrada i esquilada

Des de 1985 i 1988 es celebra aquesta interessant demostració de com s’esquila i es ferra una cavalleria; un ofici adés bàsic, i avui ben poc conegut, però encara necessari.

La Cavalcada

Precedida pel Banderer de Sant Antoni i dos Cordonistes, tots a cavall, una llarga corrua de cavalleries desfila amb tota mena de guarniments, tots rigorosament autèntics.

És una completa col·lecció d’albardes i basts amb tota mena d’àrguens, arguenells, anganells, cartres i salmes, específics per a traginar garbes, herba, pedres, fems, portadores, sàrries, llenya i tota mena de mercaderies; i també l’anganilla o silló de la núvia.

Darrera els traginers desfilen tots els grups folklòrics i els genets que participen a les curses.

El Banderer

Cada any, la Comissió de la Festa dels Traginers, escull una persona, relacionada estretament amb la Festa dels Traginers.

Aquesta persona és l’encarregada d’escollir els seus dos Cordonistes, que encapçalaran la Cavalcada dels Traginers a dalt d’un cavall.

El Traginer d’Honor

Des de 2011, la Comissió de la Festa dels Traginers, designa una persona, vinculada estretament amb la Festa dels Traginers, i se li fa un reconeixement durant diversos actes que la Comissió organitza durant tot l’any.

Han estat nomenats Traginers d’Honor:

  • 2011-2012: Josep Rodergas i Font
  • 2013-2014: Francesc Maya i Comas
  • 2015-2016: Martí Ribalta i Òrrit
  • 2017-2018: Rossend Santasusana i Canal
  • 2019-2020: Jaume Artigas Sellarès
  • 2021 – PANDÈMIA – 
  • 2022-2023: Josep Sensada Massanés
  • 2024-2025: Mercè Farràs i Manent (primera dona Traginera d’Honor)

Casament

La núvia és part essencial de la nostra Cavalcada; el Banderer la va a buscar a casa seva i, acompanyada pel Banderer i els Cordonistes, van a buscar el nuvi, que espera la seva arribada juntament amb els participants de la Cavalcada.
El nuvi es col·loca darrera el Banderer, seguidament la núvia i després la mare de la núvia amb el dot, tots ells escortats pels traginers i la resta de participants, donant inici a la Cavalcada dels Traginers.

L’any 2017 els nuvis han estat una parella real que, juntament amb els seus familiars i acompanyants, han participat en la Cavalcada. Una comitiva ha anat a buscar a la núvia i a la mare de la núvia per dirigir-se cap a l’Ajuntament on, al balcó, els esperaven el nuvi i la mare del nuvi per celebrar la cerimònia. Seguidament s’han incorporat a la Cavalcada. Al seu pas per la plaça Onze de Setembre, la núvia ha entregat el ram a la núvia que protagonitzarà el casament autèntic de l’any vinent.

 

Casar-se per Traginers

La Comissió de la Festa dels Traginers ha introduit una proposta innovadora als actes de la Festa del diumenge.

Ofereixen la possibilitat de que la comitiva del casament que participa a la Cavalcada estigui formada per nuvis, familiars i convidats autèntics.

Si estàs interessat/da en casar-te per traginers, informa’t aquí o envia un correu per més informació a traginers@traginersbalsareny.cat.

 

Inauguracions

Dissabte a la tarda, després del Joc de les Anelles, una comitiva formada per autoritats, Pubilla, Hereu, Traginer d’Honor, Colla de Geganters i grallers de Balsareny, entitats i membres de la Comissió de Traginers, procediran a la inauguració de: Taverna del Traginer, Rebost del Traginer, Botiga de Ceràmica i Exposició de fotografia.

El Quinto del Traginer

Fora de la programació de la Diada, durant totes les festes nadalenques es celebra aquest tradicional joc, que anuncia al poble que s’atansa la Festa i serveix per finançar-ne les primeres despeses.

 

Curses

Curses de cavalls, mules, ases i ponis.
Inscripcions i reglament AQUÍ

Premis en metàl·lic
Cavalls
1r. 300 € / 2n. 200€ / 3r. 150 € / 4t. 50€ / 5è. 40 €

Mules
1r. 35€ / 2n. 20€ / 3r. 15€

Ases i ponis
1r. 20€ / 2n. 15€ / 3r. 10€

Mira Curses 2022

Cagada de la mula del Traginer

Des de 2013, per la Festa Major de Balsareny (Sant Marc – mes d’abril), al pàrquing del carrer del Trull, es marca una quadrícula, de la que la gent adquireix una butlleta, i el dia indicat una mula es passeja per la quadrícula fins que fa les seves necessitats, i la casella afortunada és premiada amb 1.000 euros.

 

Raid Hípic de Balsareny

“Ruta de les Mules”

Sempre es celebra passats uns dies de la Festa dels Traginers. Vine a conèixer el nostre entorn amb una ruta a cavall. Recorregut 15+15 Km.
Inscripcions i esmorzar gratuït per als participants amb trofeus per als tres primers classificats i record per a tothom.