La Festa

Dels traginers de Balsareny

Història de la Festa

Balsareny

Festa d’Interès Turístic
Festa Tradicional d’Interès Nacional a Catalunya

La Festa dels Traginers ha fet popular Balsareny arreu de Catalunya.

Declarada Festa d’Interès Turístic el 1970 i Festa Tradicional d’Interès Nacional a Catalunya el 1999, cada any ha seguit una trajectòria constant de millora. Es celebra sempre el diumenge de sexagèsima, la setmana abans de carnaval.

El traginer, que transportava les mercaderies d’un lloc a un altre, tingué un paper molt important com a element de relació de poblacions sovint aïllades, petits comerciants, difusor de notícies, etc. Antigament, cada gremi escollia un sant patró per celebrar una festa i buscar-hi protecció. Així, tots els qui feien servir animals com a eina de treball sembla que s’acolliren a Sant Antoni Abat, dit “del porquet” perquè aquest animal figura sempre al seu costat en la iconografia. Als traginers els era imprescindible l’animal de ferradura per a desenvolupar llur treball, així com als pagesos per a les feines del camp. Uns i altres, arribat el 17 de gener, deixaven el treball i portaven els animals a beneir després de la missa celebrada en honor del sant. Si s’esqueia, hom organitzava balls, curses o competicions.

A Balsareny, a principis del segle XX s’hi havia organitzat, a part de la festa religiosa del matí, balls de tarda i nit al Casino, amb orquestra. Llavors encara existia un gran nombre d’animals de càrrega i de tragí, i la Festa, malgrat que restés circumscrita només al gremi, resultava lluïda i animada.

Als anys trenta, a causa que el transport ja s’havia motoritzat gairebé del tot, els pagesos portaven els animals a beneir després de la missa, i aquell dia s’estaven de fer-los treballar. A causa de la guerra, però, calgué tornar a l’animal de carro de bast o de llaurar. Renasqué aleshores la idea de celebrar novament la Festa de Sant Antoni. D’una reunió informal, l’any 1943, en una barberia, sorgí la primera comissió, que restaurà la festa definitivament.

El programa

evolució de la festa

El programa va quedar estructurat de la manera següent: missa i benedicció d’animals; cercavila amb banda de música i desfilada de cavalleries pels carrers del poble, presidida per la bandera de sant Antoni portada per un Banderer acompanyat de dos Cordonistes, tots tres muntats a cavall. Durant aquesta cercavila es feia una col·lecta per tot el veïnat per ajudar a subvenir les despeses de la Festa.

A primera hora de la tarda se celebrava una competició o cursa amb les categories de rucs, mules i cavalls, que s’esdevenia a la carretera de Manresa a Berga. Això i el ball de tarda i nit, l’aleshores famós ball de sant Antoni, era el que atreia més gent dels pobles veïns.

La Festa sempre es féu en diumenge i coordinada amb les que se celebraven en altres pobles, a fi que els mateixos corredors poguessin participar a totes les competicions. Després de la cursa, i abans del ball, es feia el Joc de les anelles, que consistia a posar una corda entravessada al carrer d’on penjaven unes anelles a una alçada prudencial que havien de ser despenjades amb un bastonet que duien els concursants, muntats a cavall d’un animal al trot. Cada anella encertada tenia un premi. Fou llavors que costejaren la imatge del Sant. Un altre costum que perdurà uns anys fou la rifa d’un porc.

L´any 1964 calgué buscar un nou circuit, i aquest fou el camí que puja al Castell. Aleshores s’integraren a l’organització de la Festa els Amics dels Castells i es comptà amb la col·laboració del baró Lluís Ignasi d’Alòs, que donà publicitat a la Festa, amb convidats de prestigi i amb el ressó que se’n van fer la premsa i altres mitjans de comunicació (oficialment s’anomenava “Fiesta de los Arrieros” i, més endavant, Festa dels Traginers, tot i que el nom amb que es coneixia popularment era “Festa dels Burros”).

La presència creixent de gent de tot arreu va obligar a ser més exigents en l’organització dels actes, amb la col·laboració directa de l’Ajuntament. Així sorgí la idea de convertir la cercavila en una cavalcada històrico-retrospectiva de l’antic traginer de camí ral. Hom començà la recerca d’aparells i guarniments de tota mena en les diferents modalitats del transport a bast.

El cercle de col·laboradors s’amplià i s’anaren introduint noves idees com la Torrada, el Rebost, la Taverna i el Concurs de Fotografia. Amb aquestes noves incorporacions la Festa dels Traginers de Balsareny s’havia destacat com a única en el seu gènere i, el 1970, va ser declarada Festa d’Interès Turístic Nacional. En els darrers anys s’ha anat consolidant, amb una organització i difusió molt potents, fins a adquirir la fisonomia actual.

La Casa

del Traginer

Anomenada Casa Torrents o Mas Martí, una masia o casa de pagès construïda en diferents etapes entre els segles XVI i XVIII amb una planta soterrani en molt bon estat de construcció, amb diversos arcs apuntats o de punt d’ametlla.

Fou adquirida per l’Ajuntament de Balsareny l’any 1989 per destinar-ne una part a casa-museu del Traginer. Avui acull bona part del material propi de la Comissió de la Festa.

Actes

a la festa actual

El Traginer a l’escola

El dijous comencen els actes a l’escola. Cada any es fa una petita cercavila del banderer/a jove amb els seus cordonistes fins a l’Era Mas Martí. Allà es fa un acte de presentació del banderer/a Jove i una activitat relacionada amb la festa perquè a l’escola tinguin present la tradició i l’ofici del Traginer. 
Per als més petits es fan passejades amb carro al pàrquing del Trull.

Balls de nit

Els balls de divendres (per als més joves) i dissabte a la nit, animen la nostra festa. 
Des de fa pocs anys, la programació de concerts, s’allarga desde dijous fins el tancament de taverna el diumenge.

Cavalcada Jove

Tenint en compte que la Cavalcada és la part essencial de la Festa, l’any 2015 es va decidir incorporar la Cavalcada Jove dins els actes del dissabte, on els protagonistes són els més joves. Aquesta cavalcada es basa en la Cavalcada del diumenge i també s’inicia amb una gran repicada de campanes; precedida pel Banderer i els dos cordonistes infantils, desfila amb diverses albardes i bastos i tota mena de càrregues.
 

El Banderer Jove

El Banderer/a i els/les Cordonistes són nomenats cada any a l’Escola entre els alumnes de 6è curs.

Danses

Després del pas de la Cavalcada Jove per la plaça Ricard Viñas hi ha una actuació dels Dansaires dels Pastorets de Balsareny amb una mostra de danses tradicionals catalanes

Joc de les anelles i passejades amb ruquets

Cap al 1920 es va començar a celebrar el joc de les anelles, que actualment encara celebrem, i on els genets demostren les seves habilitats.

I pel que no vulgui córrer cap perill pot passejar amb ruquet i carro.

 

Els Traginers petits

En acabar el Joc de les anelles comencen els Traginers petits. Encapçalaran la comitiva dels Traginers petits, el seu Banderer i els Cordonistes, seguit del grup de traginers infantils menant els seus ruquets, juntament amb la comitiva formada per autoritats i membres de la Comissió dels Traginers, el Traginer d’honor, … procediran a les inauguracions de la Taverna, Exposició de fotografia, Rebost i Botiga de ceràmica.

Concert de música

Els alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música de Balsareny, des de ja fa uns anys, ens acompanyen al final de les inauguracions amb un concert instrumental.

El Correfoc

Divendres el correfoc infantil, amb la participació de tota la quitxalla de Balsareny, i cada vegada més concorregut.

Dissabte correfoc i espectacle piromusical. 

Ruta del Traginer

A partir de 1992, de taverna en taverna, al ritme de les xarangues que ens acompanyen, aquest itinerari lúdic permet de fer tastets i beure, sempre amb mesura, enmig de la gatzara general, el vespre de dissabte.

Torrada del Traginer

Des de l’any 1973, a l’entorn de grans fogueres, els visitants més matiners són obsequiats amb pa llescat, que poden torrar i sucar amb oli i amb all, i esmorzar, si els abelleix, amb botifarres elaborades artesanalment dins l’àmbit mateix de la Torrada.

Elaboració artesana del porc

Des de l’any 1970 s’efectua aquesta exhibició comentada de com, un cop mort el garrí amb tots els requisits sanitaris, és soquerrat, afaitat, escapçat, obert en canal, esbudellat i trossejat, i així s’endega el procés artesanal de l’elaboració i aprofitament de la carn i altres parts del seu cos.

Ferrada i esquilada

Des de 1985 i 1988 es celebra aquesta interessant demostració de com s’esquila i es ferra una cavalleria; un ofici adés bàsic, i avui ben poc conegut, però encara necessari.

La Cavalcada

Precedida pel Banderer de Sant Antoni i dos Cordonistes, tots a cavall, una llarga corrua de cavalleries desfila amb tota mena de guarniments, tots rigorosament autèntics.

És una completa col·lecció d’albardes i basts amb tota mena d’àrguens, arguenells, anganells, cartres i salmes, específics per a traginar garbes, herba, pedres, fems, portadores, sàrries, llenya i tota mena de mercaderies; i també l’anganilla o silló de la núvia.

Darrera els traginers desfilen tots els grups folklòrics i els genets que participen a les curses.

El Banderer

Cada any, la Comissió de la Festa dels Traginers, escull una persona, relacionada estretament amb la Festa dels Traginers.

Aquesta persona és l’encarregada d’escollir els seus dos Cordonistes, que encapçalaran la Cavalcada dels Traginers a dalt d’un cavall.

El Traginer d’Honor

Des de 2011, la Comissió de la Festa dels Traginers, designa una persona, vinculada estretament amb la Festa dels Traginers, i se li fa un reconeixement durant diversos actes que la Comissió organitza durant tot l’any.

Han estat nomenats Traginers d’Honor:

  • 2011-2012: Josep Rodergas i Font
  • 2013-2014: Francesc Maya i Comas
  • 2015-2016: Martí Ribalta i Òrrit
  • 2017-2018: Rossend Santasusana i Canal
  • 2019-2020: Jaume Artigas
  • (2021 – pandèmia )
  • 2022-2023: Josep Sensada i Massanés
  • 2024-2025: Mercè Farràs i Manent (Primera dona Traginera d’Honor)

Casament

La núvia és part essencial de la nostra Cavalcada; el Banderer la va a buscar a casa seva i, acompanyada pel Banderer i els Cordonistes, van a buscar el nuvi, que espera la seva arribada juntament amb els participants de la Cavalcada.
El nuvi es col·loca darrera el Banderer, seguidament la núvia i després la mare de la núvia amb el dot, tots ells escortats pels traginers i la resta de participants, donant inici a la Cavalcada dels Traginers.

L’any 2017 els nuvis han estat una parella real que, juntament amb els seus familiars i acompanyants, han participat en la Cavalcada. Una comitiva ha anat a buscar a la núvia i a la mare de la núvia per dirigir-se cap a l’Ajuntament on, al balcó, els esperaven el nuvi i la mare del nuvi per celebrar la cerimònia. Seguidament s’han incorporat a la Cavalcada. Al seu pas per la plaça Onze de Setembre, la núvia ha entregat el ram a la núvia que protagonitzarà el casament autèntic de l’any vinent.

 

Casar-se per Traginers

La Comissió de la Festa dels Traginers ha introduit una proposta innovadora als actes de la Festa del diumenge.

Ofereixen la possibilitat de que la comitiva del casament que participa a la Cavalcada estigui formada per nuvis, familiars i convidats autèntics.

 

Curses

Curses de cavalls, mules, ases i ponis

Taverna del Traginer

Des de 1977, recrea l’ambient d’una vella taverna de poble on es pot degustar vi bo de la bóta del celler.

 

Rebost del Traginer

D’ençà de 1971, aquesta imaginativa tómbola-museu ajuda a finançar la Festa mitjançant un seguit de jocs, com la Roda del Traginer o la Roda del vi, sempre amb premi assegurat, des d’una llonganissa a un tastet de botifarra, un got de vi bo o una tassa de brou, una cassola , … en un entorn que ambienta la cuina i el celler d’una casa rural.

A destacar-hi el celler, amb els invents d’en Magem, que fan badar la boca a grans i petits intentant de capir com tot d’objectes quotidians poden desafiar impunement la llei de la gravetat.

Exposició de fotografia

Des de 1970 es realitza el Concurs de Fotografia d’àmbit estatal que premia les fotografies i col·leccions més artístiques sobre el poble de Balsareny i la seva festa per excel·lència.

En l’apartat “Premis fotografia” hi ha un històric de les fotografies premiades en les darreres edicions del Concurs.

Una exposició en recull els premis dels darrers anys, que són també testimonis de la història de la diada.

 

Botiga de ceràmica

Des de 1983, en l’àmbit del Rebost, hom pot adquirir tota mena d’objectes decoratius en ceràmica i terrissa, entre els quals el càntir i el plat del Traginer, un de diferent cada any, que fan forrolla entre els col·leccionistes. 

A destacar-hi el celler, amb els invents d’en Magem, que fan badar la boca a grans i petits intentant de capir com tot d’objectes quotidians poden desafiar impunement la llei de la gravetat.

Botiga de records

Dins l’àmbit del Mercat del Traginer, la Comissió de la Festa dels Traginers, posa la seva “botigueta” per vendre tots els productes relacionats amb el traginer (gorra, bata, bastó,…).

Durant tot l’any també es podran adquirir o fer comanda en algun comerç del poble.

 

 

Mercat del Traginer

Des de 1995 es recrea un mercat de productes artesans i oficis tradicionals relacionats amb el mon del traginer.

El Quinto del Traginer

Fora de la programació de la Diada, durant totes les festes nadalenques es celebra aquest tradicional joc, que anuncia al poble que s’atansa la Festa i serveix per finançar-ne les primeres despeses.

 

Raid Hípic de Balsareny

“Ruta de les Mules”

Sempre es celebra passats uns dies de la Festa dels Traginers.
Vine a conèixer el nostre entorn amb una ruta a cavall. Recorregut 15+15 Km .
Inscripcions i esmorzar gratuït per als participants amb trofeus per als tres primers classificats i record per a tothom.

Cagada de la mula del Traginer

Des de 2013, per la Festa Major de Balsareny (Sant Marc – mes d’abril), al pàrquing del carrer del Trull, es marca una quadrícula, de la que la gent adquireix una butlleta, i el dia indicat una mula es passeja per la quadrícula fins que fa les seves necessitats, i la casella afortunada és premiada amb 1.000 euros.

 

Estand d’informació

L’any 1970 es va inaugurar aquesta cèntrica oficina pública, on els nostres visitants veuen ateses les seves consultes i orientades les seves necessitats.